Werkvormen

Behandelingstrajecten in de Basis- GGZ
De professionele hulp in de B-GGZ is bedoeld om mensen te helpen hun emoties en gedachten weer op orde te brengen, stress te verminderen en hun dagelijks leven op gang te krijgen. Dit gebeurt door de cliënten op de juiste manier te behandelen zodat de klachten afnemen, verdwijnen of juist voorkomen worden. Wanneer langer zorg nodig is en/of de hulpvraag is complex, dan is een doorverwijzing naar een GGZ-instelling nodig. Dit wordt de specialistische geestelijke gezondheidszorg genoemd (S-GGZ). Voor GGZ-professionals geldt "generalistisch als het kan, gespecialiseerd als het moet".

Werkwijze

Ik zal eerst een intake met u doen. Daarna wordt in een tweede intakegesprek ingezoomd op de hulpvraag en een behandelplan opgesteld, waarbij een inschatting is gemaakt van het zorgvraagtypering. In het tweede of derde gesprek wordt het behandelplan en het zorgtraject samen afgesproken. Het behandelplan bestaat uit een samenstelling van de verschillende werkvormen die hieronder benoemd worden (maatwerk). Op die manier weten de behandelaar en de cliënt al aan het begin wat de behandeling de komende periode ongeveer omvat. Het behandelplan is altijd afgestemd op zowel de hulpvraag van de cliënt als op de actueel geldende zorgstandaarden en richtlijnen in de GGZ. Ook is er sprake van het zogeheten 'blended care', waarmee bedoeld wordt dat u ook buiten de gesprekken om, op uw telefoon therapie, zelfstandig aan het werk kan; u kunt van mij relevante YouTube filmpjes ontvangen, online therapie-programma's van Therapieland volgen, of gebruik maken van biofeedback.
Het behandeltraject bestaat uit verschillende werkvormen en worden op maat afgestemd. Deze worden hieronder toegelicht. 

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
In de hedendaagse psychologie is CGT de best onderzochte en daardoor ook de meest gebruikte manier van werken. Het is een praktische therapievorm, dat zowel de gedachten, als de bijbehorende gevoelens en gedragingen in kaart brengt. De kern is dat ons gevoel en gedrag afhankelijk is van de interpretatie waarmee we de situatie bekijken.  Je ziet namelijk nooit helemaal objectief wat er gebeurt. Als je de interpretatie onderzoekt en openstaat voor verandering zal daarmee ook je gevoel en gedrag veranderen. Daarbij maken we ook gebruik van gedragsexperimenten om de nieuwe aanpak te toetsen en te trainen.

Positieve psychologie
Positieve psychologie sluit heel goed aan op CGT. Zij legt nadruk op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en op het zelfhelend vermogen in plaats van op de stoornis of de ziekte. Er is veel onderzoek gedaan naar wat het welbevinden in mensen bevordert en daaruit zijn allerlei technieken voortgekomen. Denk maar aan onderzoek naar geluk, vriendschap, gezondheid, plezier, zelf-compassie, liefde. 

Acceptance-Commitment Therapy (ACT)
ACT is een nieuwe vorm van gedragstherapie en positieve psychologie. Je leert allerlei vaardigheden, zoals Mindfulness. Mindfulness is stilstaan bij alles wat je op dit moment ervaart en ze vervolgens gewoon te laten zijn. Je onderzoekt wat jij waardevol en belangrijk vindt. Je leert jouw lastige gevoelens te accepteren in plaats van ze ver weg te stoppen, of jezelf te behandelen als een vriend in plaats van heel streng voor jezelf te zijn. Je kunt immers pas een waardevol leven leiden als je stilstaat bij jouw behoeften en wensen en als je goed naar jezelf luistert en voor jezelf zorgt.  Ook leer je om afstand te doen van gedachten die niet helpen bij een waardevol leven. Op deze manier werk je aan het vergroten van je flexibiliteit en bouw je aan een vrolijke, speelse levenshouding.
 
Schematherapie
Schematherapie is een combinatie van CGT met andere therapievormen (psychodynamische modellen, hechting & gestalt, cliëntgerichte therapie).Schematherapie werkt op het gevoelsniveau en houdt rekening met onbewuste associaties. Schematherapie helpt je om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden. Een eye-opener is dat het vijf emotionele basisbehoeften onderscheidt: de behoefte aan zich veilig en verbonden voelen met anderen, de behoefte aan zelfstandigheid en onafhankelijkheid, de vrijheid om je emoties en behoeften te uiten, spontaniteit en plezier en de behoefte aan grenzen. Wanneer er in de jeugd bepaald behoefte niet voldoende is vervuld, kun je dat thema nog steeds met je meedragen.  Als je vroeger bijvoorbeeld werd gepest op school, kun je ook als volwassene gevoelig blijven voor afwijzing. Met de werkvormen uit de schematherapie werken we samen om het gemis uit de jeugd te herstellen.

EMDR
EMDR is de therapievorm die ik inzet bij trauma (seksueel misbruik, geweld, of ongelukken). Je kunt EMDR inzetten voor de emotionele verwerking van nare ervaringen. Doordat we samen ruimte maken en tijd nemen om zorgvuldig te kijken naar de gebeurtenis, komt er alsnog een emotioneel verwerkingsproces op gang. 

E-health van Therapieland
De praktijk heeft een licentie op Therapieland, zodat elke cliënt thuis online therapieprogramma's kan volgen. Met korte inspirerende video’s en animaties, creatieve opdrachten worden de meest actuele bewezen behandelmethoden op eenvoudige en toegankelijke wijze in beeld gebracht.  Er is keuze uit meer dan 40 programma's, waaruit vrijblijvend en in gezamenlijk overleg één of twee programma's gekozen worden voor het behandelplan. De programma's zijn bedoeld als ondersteuning van de behandeling. Het voordeel is wel dat je thuis zelfstandig verder werkt aan je herstel, we houden de focus en verrijken de gesprekken en je houdt de regie in eigen hand. 

Focusing Therapie
Last but not least; Focusing leert je luisteren naar de signalen van je lijf. Focusing brengt je in contact met je innerlijk weten. Het is een zorgvuldig opgebouwd proces om zicht te krijgen wat je werkelijk voelt en ervaart. Als je er op een rustige en uitnodigende manier bij stil staat dan kan het zich ontvouwen en zijn/haar verhaal vertellen. En vanuit de stilte en vriendelijke houding komt van binnenuit een weg naar verandering. Het is steeds weer een verrassing hoe snel we tot de kern doordringen wanneer we vertragen en rustig de tijd nemen en dat er juist vanuit het lijf inspiratie op gang komt. 
Share by: