Tarieven en vergoeding

Vergoeding
De praktijk heeft voor 2024 met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten. Deze zorg wordt vanuit je basisverzekering 100% vergoed. De nota's worden direct gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar naar vaste tarieven van de Nederlandse Zorg Autoriteit (daarover meer hieronder). U kunt de nota's inzien als u inlogt op uw eigen account bij uw zorgverzekering. 

Eigen risico
U dient rekening te houden met het eigen risico dat u heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. De facturen worden door uw verzekeraar altijd verrekend met uw wettelijk eigen risico en met uw eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico. Als u uw eigen risico nog niet heeft bereikt, komt dat deel van de factuur voor uw eigen rekening. Het eigen risico wordt per kalenderjaar berekend. Dat betekent dat uw zorgverzekeraar de zorgprestaties die in 2024 plaatsvinden meetelt in de berekening van het eigen risico voor 2024. De zorgprestaties die in 2025 plaatsvinden, tellen mee in de berekening van 2025. Is de periode van uw behandeling in twee kalenderjaren? Dan betaalt u, helaas, twee keer het eigen risico. Meer informatie over het eigen risico kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.

No Show
Wanneer u een afspraak niet of niet op tijd (binnen 24 uur) afzegt, dan moet u een gedeelte van het consult zelf betalen omdat de psycholoog tijd voor u heeft gereserveerd die niet in te vullen is door een andere cliënt. Dit heet No-Show. U krijgt dit niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Gesprekken die korter dan 48 uur voor de zittingstijd geannuleerd zijn, worden in rekening gebracht voor het No Show tarief van 75,- euroDeze factuur wordt direct aan u gefactureerd en kan niet bij uw zorgverzekeraar verhaald worden.  

Zorgprestatiemodel en NZA-tarieven
Binnen het ZPM is bepaald dat uw behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld individuele gesprekken of deelname aan een groepsbehandeling. In het ZPM heten al deze losse onderdelen zorgprestaties. De praktijk kent drie verschillende soorten zorgprestaties:
- Individuele consulten (behandeling en diagnostiek). Dit zijn de gesprekken, fysiek, telefonisch, via beeldbellen of via email, die u heeft met uw behandelaar.
- Groepsconsulten. U praat met de behandelaar in een groep met andere cliënten.
- Intercollegiaal overleg. Het kan zijn dat er moet worden overlegd met collegae. Deze overlegtijd wordt ook gedeclareerd.

De overheid heeft berekend hoeveel elke zorgprestatie kost
NZA tarieven zijn berekend door de Nederlandse Zorg Autoriteit, de overheidsinstantie die jaarlijks op grond van een groot kostprijsonderzoek onder zorgverleners/praktijkhouders, vaststelt wat een consult bij een zorgverlener moet kosten. U kunt de tarieven van het NZA vinden door hier op de NZA-tarievenzoeker te klikken. In deze tarievenzoeker van het NZA zijn een aantal invulvelden van belang. De setting van mijn psychologiepraktijk is 'Ambulant – Kwaliteitsstatuut sectie II'. Het beroep van de zorgverlener is 'Gezondheidszorgpsycholoog'. Het type consult is een 'diagnostiek consult' (intake) of een 'behandelconsult'. Vervolgens vult u de duur van het consult in. Omdat een specialistische instelling of forensische zorg duurder is dan een zorgverlener met een eigen praktijk vult u bij de financieringsstroom 'GGZ' in.  Op deze manier kunt u alle tarieven terugvinden. Het declaratieverkeer tussen de praktijk en de zorgverzekeraar gaat geheel automatisch via een online betalingssysteem (genaamd Vecozo).   

Worden alle stoornissen vergoed vanuit de basisverzekering?
In het eerste contact zal u worden gevraagd naar een verwijsbrief van uw huisarts. Belangrijk is dat u een verwijzing heeft voor de Basis- GGZ, wilt u uw behandeling vergoed krijgen. Ook moet de datum van de verwijsbrief vóór de intakedatum liggen. 

Niet alle stoornissen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zo zijn aanpassingsstoornissen, werk (overspanning en burnout)- en relatieproblematiek, lichte eetstoornissen, rouwproblematiek uitgesloten van verzekerde GGZ-zorg. 
Daarom verzoek ik u na uw aanmelding om mij de verwijzing te sturen en de intakebrief in te vullen, zodat ik u tijdig kan informeren als de gesprekken niet vergoed worden.

Verder geldt als eis van de zorgverzekeraar dat u aan de start en aan het einde van de behandeling een klachtenvragenlijst beantwoordt en aan het einde ook een tevredenheidsvragenlijst. Dit om samen aan het einde van de behandeling vast te kunnen stellen of u baat heeft gehad bij uw behandeling.
 
Zelf betalen bij geen verwijzing of geen diagnose
Wilt een behandeling zonder verwijzing van uw huisarts, of wilt u toch behandeld worden als na de intake blijkt dat er geen diagnose gesteld kan worden of als er sprake is van een onverzekerd zorgproduct (bijvoorbeeld partner relatietherapie en aanpassingsstoornissen) dan kunt U op eigen kosten behandeld worden. U ontvangt hiervoor een factuur, die U niet bij uw zorgverzekeraar kunt inleveren. Het tarief hiervoor is gelijk aan het NZA tarief (zie link bij NZA-tarieven).

Zorgbemiddeling
U kunt contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling.
Share by: